DOMAINE GUILLOT-BROUX
Domaine Guillot-Broux waar
biodiversiteit en geschiedenis hand in hand gaan.
Ergens in de tiende eeuw
na de geboorte van Christus leefden de monniken van Cluny. Deze monniken waren bezeten door wijnbouw en
gingen op zoek naar de allerbeste percelen in Frankrijk. Twee eeuwen later hadden ze alle
topwijngaarden in hun bezit. Wat de
Mâconnais betreft hadden ze vooral de bovenste stukken van de wijngaarden rond
Cruzille gekocht. Uit verschillende oude
teksten blijkt dat deze wijngaarden van niveau te vergelijken waren met
bijvoorbeeld een Le Montrachet en dus bijzonder geschikt voor chardonnay. Maar de eeuwen verstreken en de wijngaarden
in Cruzille werden vergeten.
Muurtjes rond de wijngaarden afkomstig van de monniken |
Tot ene Emmanuel
Guillot-Broux wijnbouwer werd in Cruzille.
Emmanuel kreeg het vak met de paplepel ingelepeld want al zijn
voorouders waren biologische wijnbouwers.
Het domein beschikte altijd al over zeer goede wijngaarden waar nooit
één scheikundige of chemische interventie aan te pas kwam. Maar Manu voor de vrienden, is een
intellectueel die de geschiedenis van Cruzille bestudeerde en zo op een dag
uitkwam bij de fameuze monniken van Cluny en hun wijngaarden in Cruzille. Zich onmiddellijk bewust van het potentieel
van zijn ontdekking, bracht hij al deze
verborgen wijngaarden in kaart. En zo
stelde hij vast dat al die oude topwijngaarden, die ooit in bezit waren van de
monniken, zich bevonden op vierhonderd meter hoogte of meer, dus boven de grens
van de huidige wijngaarden. Op deze
plaatsen staan vandaag vooral bossen. In
2001 startte Manu met het opkopen van al die bossen, en dit voor een
prikje. Niemand in de regio begreep
waarom hij dit deed. Men zag dat hij
alle bossen rooide en beplantte met wijnstokken, maar waarom? Tot in 2005.
2005 was de geboorte van “Le Clos”, een zeer kleine wijngaard (0,1ha)
die ooit eigendom was van de monniken van Cluny. Deze wijngaard werd aangeplant in 2001 met
chardonnay zonder greffage en met een densiteit van 18500 stokken/ha, waardoor
er voor het eerst wijn van gemaakt werd in 2005. De stokken waren toen slechts vier jaar oud. Deze wijn, waarvan er op dit moment maar 300 flesjes
worden gemaakt sloeg de wijnwereld met verstomming. Op verschillende blinddegustatie (vooral in Parijs) kwam die wijn steeds als
allerbeste naar voren. Vooral de aparte
geur en smaak vielen in de smaak.
Emmanuel Guillot |
Op Les Geniévrières |
Eerst nog bos, dan..... |
Klaar voor de wijnstokken |
Ik proefde op het domein
de recentste versie, namelijk de 2011…en ik moet zeggen van zodra dit edele sap
de punt van mijn tong kuste stond de tijd even stil. Wat een finesse, wat een complexiteit….zelden
of misschien wel nooit geproefd.
Maar buiten deze Le Clos
beschikt het domein over nog verschillende andere schitterende wijngaarden die
nooit werden bespoten. Dit resulteert is
zowel schitterende chardonnay als buitengewone pinot noir fin. Alle rode wijnen worden trouwens opgekocht
door collegae wijnbouwers. Zo is onder
andere de wijnmaker van Romannée-Conti een vriend aan huis die maandelijks over
de vloer komt. Wanneer hij voor het
eerst Le Clos zag en proefde kreeg hij de tranen in de ogen. Zo zei hij ooit tegen Manu, “het is een droom
om hier wijn te maken”. De meeste witte
wijnen worden trouwens opgekocht door de toprestaurants in Parijs.
Le Clos |
Dat de wijnen zo’n hoge
kwaliteit halen heeft ongetwijfeld ook te maken met de rijkdom aan
verschillende andere planten en levensvormen.
Polycultuur is hier heel belangrijk.
Geen pesticiden, geen insecticiden…niks…puur natuur. De wijnen worden klassiek gemaakt en rijpen
zeer lang op vaten tot tien jaar oud.
Wat ze wel doen is een beetje sulfiet toevoegen tijdens het bottelen. Wat resulteert in een totaal sulfietgehalte
van 25 a 30mg/liter. Wat aanvaardbaar
is, niet?
De wijnen worden vooral
gekenmerkt door hun enorme mineraliteit wat resulteert in een heel divers
citruspalet. Zowel in de neus als in de
mond. Ragfijn en enorm lang met een zeer
lang bewaarpotentieel. Maar het verdient
aanbeveling de wijnen te degusteren rond 12° en ze te decanteren.
U zal zich de vraag
stellen, als die wijnen zo fabuleus zijn, hoe komt het dan dat er in België
geen fles te koop is. Dat is simpel,
alles wordt opgekocht door Franse sommeliers en Franse wijnbouwers. Er blijft geen fles meer over voor de rest
van de wereld (tenzij enkele flessen voor Japan). Maar hier komt binnenkort verandering in want
een bevriende wijninvoerder zal binnenkort deze schitterende wijnen
verdelen. Later meer hierover.
Wij proefden volgende
wijnen:
Wit
Macon – Villages 2012
en 2013
Afkomstig van oude
stokken zuidlijk gelegen. Een zeer
elegante en fijne wijn. Je kan er
blijven van drinken. Klassieke vinif.
De 2013 was een vatstaal
en is bijzonder beloftevol voor de toekomst. A.
Les Geniévrières 2011
Afkomstig van stokken die
dertig jaar oud zijn. Zeer minerale wijn
met groot bewaarpotentieel, doch een beetje vat in de neus. Zeer lange finale. BB.
Les Combettes 2012
Initieel nog wat
gesloten, maar vooral vettig van structuur.
Mooie zuren. Stokken zijn iets
jonger dan vorige wijn. Vraagt nog wat
tijd. BB.
Les Molières 2012
Wijngaard van tachtig
jaar oud. Neus zit wat op muscat maar
heerlijk fijn. Zelfde in de mond. Van deze overheerlijke wijn worden slechts
1000 flesjes gemaakt. A+.
Les Perrières
2009-2010-2011
Simpel...een reus van een
wijn. Wat geduld na het openen, de wijn
lichtjes laten opwarmen en dat genieten.
2011 is iets complexer dan de twee andere. Een massa aan mineralen. Stokken 40 jaar oud. Slechts 3000 flesjes. AA.
Le Clos 2011
Majestueus!!!!
AAAAAAAAAAA
Rood
De Macon-Cruzille, de
Bourgogne en de Pierreclos worden gemaakt met aangekochte druiven. Al deze wijnen waren goed maar genieten
minder mijn aandacht. BB-.
Beaumont 2012-2013
Gamay van bijna veertig
jaar oud. Ragfijne structuur,
vinification bourguignonne. Pure
elegantie maar vraagt nog geduld. A.
Les Geniévrières 2012
Schitterende pinot noir
fin. Heel veel sap. A+.
La Myotte 2012
Wat een kanjer van een
pinot noir fin. Stokken om en bij de
zestig jaar oud. Niveau grand cru. AA
Biodiversiteit in al zijn lagen |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten